miercuri, 14 decembrie 2011

Rujeola



In scoala noastra este epidemie de rujeola, multi elevi chiar si colegi de clasa au depistat ca au aceasta boala, dar nu este niciun stres fiecare trebuie sa avem chiar daca ne sperie acest gand.

Rujeola (pojarul) este o boala virala acuta infectoasa extrem de contagioasa, uneori chiar severa, provocata de virusul rujeolic. Aceasta se caracterizeaza prin febra, catar oculo-nazal, modificari buco-faringiene si exantem caracteristic. Boala este mai grava in cazul sugarilor si copiilor mici, cu complicatii pulmonare si mortalitate destul de ridicata.

INFECTIA. Maladia se poate transmite doar prin contact cu o persoana bolnava, cu forme tipice sau atipice de boala; nu exista purtatori sanatosi de virus. Bolnavul stranuta si prezinta secretie nazala abundenta mucopurulenta, are laringita cu voce aspra si ragusita, tuse uscata suparatoare sau chiar traheobronsita acuta.
Boala se poate transmite aerogen, prin saliva, secretii nazo-faringiene si conjunctivale, care raman in suspensie in aer, fiind contagioase pana la doua ore dupa ce subiectul contagios a parasit incaperea sau un alt spatiu inchis. Pacientul este contagios 4 zile inainte si dupa aparitia eruptiei cutanate. Transmiterea bolii se face direct, prin contact cu persoana bolnava sau indirect prin obiecte contaminate cu secretii de la bolnav.

MANIFESTAREA. Febra mare (39-40sC), nas care curge, lacrimare, tuse uscata. Veti constata, de asemenea, o lipsa de vioiciune si de pofta de mancare. Rujeola este o maladie care pune bolnavul la incercare din punct de vedere fizic. Apoi, apar mici bubite albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cand apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamana. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intai pe fata, si acopera, treptat, tot corpul.
In perioada eruptiva - eruptia rujeolica apare de obicei in cursul noptii, primele pete aparand in spatele urechilor si pe ceafa, pe frunte si obraji coborand spre gat, iar a doua zi eruptia se extinde spre torace si radacina membrelor cu generalizare in a treia zi. In perioada posteruptiva, in care bolnavul este in convalescenta, febra scade, eruptiile cutanate dispar, insa bolnavul este expus la variate complicatii: pneumonii, abces pulmonar sau pleurezie purulenta, convulsii, reactii meningiene, encefalita rujeolica, scleroza in placi oculare, amigdalita, stomatita, otita medie supurata, miocardita, gastroenterite, apendicita.

TRATAMENT. Bolnavul trebuie sa stea in pat si sa bea multe lichide, in mod regulat, mai ales atunci cand are febra. In afara de medicamentele antitermice sau antitusive, nu exista medicament impotriva rujeolei. In schimb, prevenirea prin intermediul vaccinarii este cel mai bun remediu. Vaccinul R.O.R. (Rujeola, Oreion, Rubeola) se face dupa 1 an (ba chiar de la 9 luni daca duceti copilul la cresa). Se mai face un vaccin intre 3 si 6 ani, apoi unul pe la 10 ani. Se recomanda o igiena riguroasa a tegumentelor si mucoaselor pentru profilaxia suprainfectiilor bacteriene la nivel conjunctival, rinofaringian, otic. Rujeola toxica si complicata se indruma pentru internare.

Sursa: www.google.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu